ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

δημοτικoς συνδυασμός χαϊδαριου


  • Ποιοι Είμαστε

  • Θέματα
    Λιμάνι στο ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

    Δημόσια Διοίκηση
  • Πατήστε πάνω στην εικόνα για να κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ τον MOZILLA-FireFox 3 Greek για καλύτερη περιήγηση στο Blog μας και γενικά στο Internet


  • Advertisements

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία – Όλα όσα θέλω να ξέρω

Posted by ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ στο 19/01/2009

kerees

Σημεία από την εισήγηση του Δημήτρη Βίτσα στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αγ. Αναργύρων και το ΚΕΑΝ Δεκ 2008

….Έως τον 19ο αιώνα η ανθρωπότητα πίστευε ότι υπάρχει μια ουσία, ο ΑΙΘΕΡΑΣ, που γεμίζει τον συμπαντικό χώρο. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Αμερικανοί φυσικοί Michelson και Morley επιχείρησαν ένα πείραμα για να αποδείξουν την ύπαρξη του. Απέδειξαν την ανυπαρξία του.

….Το πείραμα έμεινε στην ιστορία ακριβώς γιατί απέδειξε ως λανθασμένο κάτι που είχε μπει στη σκέψη των ανθρώπων τόσο βαθειά ώστε να μοιάζει προφανές και αυταπόδεικτο. Ας το εκλάβουμε ως σημαντικό δίδαγμα για την κοινωνική και πολιτική μας δράση.

….Στη θέση του ανύπαρκτου αιθέρα μπήκαν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που στην ανακάλυψη και μελέτη τους συνέβαλαν αποφασιστικά οι Faraday, Maxwell και Hertz παρά το γεγονός πως και αυτοί πίστευαν στον αιθέρα αν και δεν τον χρειάζονταν.

….Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μέσω της «χειραγώγησης» των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων είναι σημαντική για την σύγχρονη ζωή αλλά το στοιχείο που θέλω να τονίσω είναι πως παράγει κέρδη.

….Το ερώτημα της ημερίδας είναι: μήπως η αξιοποίηση της η/μ ακτινοβολίας ιδιαίτερα μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους για την υγεία;

….Υπάρχουν πολλών ειδών απαντήσεις οι οποίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πιθανόν αλλά δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια.

….Όπως είναι εύκολα κατανοητό οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζουν πως οι επιδράσεις είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Ανεξάρτητες πανεπιστημιακές έρευνες υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο.

….Εδώ μπαίνει η πολιτική ως διαδικασία κοινωνικής διεύθυνσης. Τι κάνουμε όταν δεν γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά;

….1. Παίρνουμε μέτρα ώστε να φτάσουμε σε μια περισσότερο προηγμένη γνώση. Έχω αμφιβολίες για το τι γνωρίζουμε και τι όχι. Αν θυμηθούμε τα παραδείγματα των μελετών που αθώωναν το τσιγάρο ή αρνούνταν την τρύπα του όζοντος οι αμφιβολίες γίνονται δικαιολογημένες. Υπάρχουν μελέτες κατά παραγγελία. Στις ημερίδες και τα συμπόσια της Ε.Ε.Τ.Τ ( Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) πληθαίνουν οι εισηγητές με άμεση ή έμμεση σύνδεση με τις εταιρείες ενώ υποχρηματοδοτούνται ανεξάρτητες πανεπιστημιακές μελέτες. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών συχνά διαμαρτύρεται ότι δεν καλείται να εκφράσει γνώμη σε ένα ζήτημα καθαρά αρμοδιότητας της.

….2. Παίρνουμε μέτρα προφύλαξης. Υπάρχουν τα καθορισμένα διεθνή πρότυπα. Και μόνο η ύπαρξη τους πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις. Αν κάποιος μας πει ότι «αυτό είναι ανεκτό για την υγεία» η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό είναι «που το ξέρεις;», χρειάζεται απόδειξη. Τι γνωρίζουμε ως τώρα:

….Α. Τα καθορισμένα όρια πρότυπα ασφαλείας παίρνουν κύρια υπόψη το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στους σωματικούς ιστούς όταν δεχόμαστε ακτινοβολία. Είμαστε ακόμη μακριά από την πλήρη κατανόησητων γενικότερων μηχανισμών επίδρασης της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στις βιολογικές αντιδράσεις και τα βιοηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα.

….Β. Στην Ελλάδα τα όρια είναι υπερβολικά υψηλά ( αν και κάτω από τα προτεινόμενα από την Π.Ο.Υ) σε σχέση με πολλές άλλες χώρες (π.χ. Ένταση ηλεκτρικού πεδίου V/m ΙΤΑΛΙΑ: 6, ΕΛΒΕΤΙΑ: 4 , ΚΑΝΑΔΑΣ : 5, ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 3 ΕΛΛΑΔΑ: 33

.Γ. Συχνότατα πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί αντί να χρησιμοποιούν την επιστήμη, γίνονται «επιστήμονες» παραγωγής κερδών από μεγάλα συμφέροντα. Δείχνουν δηλαδή τους πολιτικούς και νομικούς δρόμους ή μέσω πολιτικών και νομοθετικών παραλείψεων παράγουν υπερκέρδη για τις εταιρείες. Ο νόμος 3431/06 (ΦΕΚ 13/ 3-2-2006) είναι κλασικό παράδειγμα όταν στο άρθρο 31 παρ. 10 στην ουσία επιτρέπει την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας ακόμη και στην ταράτσα βρεφονηπιακού σταθμού, σχολείου ή νοσοκομείου αρκεί να μην υπερβαίνονται το 60% των προσδιορισμένων τιμών.

….Δ. Οι εταιρείες δεν εφαρμόζουν μια νέα επιστημονική ανακάλυψη ή τεχνολογία, ιδιαίτερα αν έχει μεγάλο κόστος, αν δεν εξαντλήσουν την δυνατότητα παραγωγής κέρδους από την προηγούμενη ( δείτε τι γίνεται με τον λιθάνθρακα ή τι γίνεται με τα ηλεκτρικά μη ρυπαίνοντα αυτοκίνητα ).

….Άρα το ερώτημα που προκύπτει είναι: Όλα καλά ή παίρνουμε όλοι μέρος στο μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα που έχει γίνει ποτέ στην ανθρωπότητα;

….Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

….Από το 1982 ( Γ.Σ. ΟΗΕ) αναγνωρίζεται επίσημα η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.

….Το 1992 στη διακήρυξη του Ρίο επί λέξει αναφέρεται: όπου υφίσταται απειλή για σοβαρή ή αμετάκλητη ζημιά ή έλλειψη πλήρους επιστημονικής βεβαιότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το κόστος ως λόγος για την αναβολή λήψης μέτρων αποτελεσματικών, προκειμένου να προληφθεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

….Η σύσταση 519/1999 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενσωματώνει την αρχή της προφύλαξης στο ενωσιακό δίκαιο για την επίδραση των η/μ πεδίων στην υγεία. Η αρχή της προφύλαξης τονίζει ότι πρέπει να παίρνονται μέτρα αποτροπής ή θετικής δράσης στα ζητήματα όπου υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα ακόμη και όταν ο κίνδυνος δεν είναι σίγουρος αλλά ενδεχόμενος. Δηλαδή η επιστημονική αβεβαιότητα δημιουργεί τεκμήριο υπέρ της υγείας και του περιβάλλοντος. Είναι περίεργο ότι στο Ελληνικό κείμενο της σύστασης 519 έχει γίνει λάθος μετάφραση!!!

….Η λέξη precaution που σημαίνει προφύλαξη μεταφράστηκε πρόληψη (prevention είναι η πρόληψη) όταν είναι γνωστό πως στην πρόληψη ο κίνδυνος είναι γνωστός και δεδομένος.

….Τέλος το ελληνικό δίκαιο υιοθετεί την αρχή της ελάχιστης προστασίας αντί την αρχή της συνετής αποφυγής.

….ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Θέσπιση ελάχιστων αποστάσεων από κατοικημένες περιοχές και ειδικά κτίρια για την εγκατάσταση κεραιών (αν και η απόσταση δεν δίνει καμιά σιγουριά και υπάρχει θέμα προσανατολισμού του λοβού κ.λ.π. )

2. Ανάκληση αδειών κατασκευής κεραιών που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και με αναδρομική ισχύ.

3. Επανεξέταση των ορίων ασφαλούς έκθεσης σε η/μ ακτινοβολία σε συνεχή βάση, αφού βέβαια μειωθούν δραστικά οι ισχύουσες τιμές.

4. Συχνός, αιφνίδιος έλεγχος των κεραιών από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κατάργηση του παραβόλου ελέγχου που προκύπτει από τις αιτήσεις των πολιτών, αναγκαστική η άδεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5. Αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης για τις τηλεπικοινωνίες και επιβολή υποχρέωσης στις εταιρείες να την ακολουθούν ανεξαρτήτως κόστους.

6. Μέτρα ενημέρωσης του κοινού.

7. Αναθεώρηση του νόμου.

Επειδή όμως αυτά ταιριάζουν σε μια άλλη πολιτική λογική σας δίνουμε ένα υπόδειγμα δράσης «πώς να κατεβάζετε τις κεραίες» όπως τα βρήκαμε στα site antikeraia.gr kai EETT

….επιστροφή στην ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: